D4 Meer grip op stikstof in de bodem voor boer en adviseur

Naast de nationale mestwetgeving stelt ook de bio EU-verordening regels voor gebruik van mest in de biologische land- en tuinbouw. Een bemestingsplan geeft een leidraad voor teler. Om de boer te helpen met efficiënt gebruikmaken van mest, geeft het rekenmodel NDICEA extra inzicht. NDICEA is ontworpen voor de biologische teelt en berekent de hoeveelheid beschikbare stikstof gedurende het seizoen. Hoe werkt dit? En is het ook bruikbaar voor stikstofmeting op bedrijfsniveau voor andere doeleinden?

Kernpunten

De bodem levert zelf stikstof uit toegevoerde organische stof uit gewasresten of bemesting uit het verleden. Het model NDICEA helpt de boer efficiënter te bemesten, brengt uitspoeling van nitraat naar het grondwater terug (Kaderrichtlijn Water 2027) en levert inzicht in de opbouw van organische stof en dus koolstofvastlegging.

Vervolgstappen

Het Louis Bolk instituut, samen met partijen als Biohuis/Bionext, BO Akkerbouw, Agrifirm, Agrico, Cosun en Delhpy Plant kunnen het NDICEA model helpen verder in de markt te zetten. Concreet betekent dit op de korte termijn bijdragen aan bewustwording omtrent de urgentie van nauwkeurigere stikstofbemesting, zowel in de biologische akkerbouw als in de reguliere akkerbouw.

En verdere bekendheid geven aan de bruikbaarheid van NDICEA als kostenbesparing- en duurzaamheidmaatregel.

Betrokkenen

Bart Timmermans, Louis Bolk Instituut LinkedIn
Geert-Jan van der Burgt, zelfstandig (onderzoek)adviseur