
B2 Hoe organiseren we een succesvolle duurzame korte keten met perspectief voor boeren?
Hoe kan de korte keten bijdragen aan perspectief voor boeren? Jolke de Moel van de Kattendorfer Hof, de grootste CSA van Europa met 435 hectare landbouwgrond, deelde haar ervaring. Hoe kunnen provincies de ontwikkeling van de korte keten faciliteren? Wat is daarvoor nodig? Huibert van der Leede van de Citydeal Duurzame en Gezonde Voeding/Taskforce Korte Keten en Henk Willem Tiktak van het Landelijk Steunpunt Korte Keten deden verslag van de laatste ontwikkelingen.
Kernpunten
Ultra-korte keten oftewel CSA bedrijven brengen consument direct in contact met de voedselproductie. Dit zorgt niet alleen voor meerwaarde voor de consument maar ook voor het milieu. Dit zou niet alleen maar moeten worden gefinancierd door de boer en ook niet voornamelijk beschikbaar moeten zijn voor mensen met een ruime beurs. Zouden lagere prijzen kunnen worden gerealiseerd door steun van de overheid?
Naast overheidsingrijpen is het belangrijk dat de burger zich weer meer verbindt met de voedselproductie en dat de boer een verhaal vertelt over de waarde van lokaal duurzaam voedsel zodat de focus verschuift van de prijs van levensmiddelen naar de waarde ervan. Consumenten worden zo in regionale verband gestimuleerd om verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen leefomgeving. Voor het bereiken van de niet-groene consument is gezondheid en het versterken van de ‘lokale economie’ en ‘leefbaarheid’ belangrijke waarde om te benoemen.
Vervolgstappen
De korte keten op regio-niveau biedt kansen voor het vergroten van de afzet. Denk hierbij aan instellingen, cateraars en de gemaksconsument. Hierbij is distributie, snijden en verpakken en leveringszekerheid een knelpunt. Hiervoor hebben boeren vaak geen tijd of financiële mogelijkheden. Dit kan worden opgepakt door een organisatie die zonder winstoogmerk partijen van aanbod en afnemer verbindt en financiële middelen zoekt zodat deze kosten niet bij de boer liggen.
Nieuwe wetgeving zou veel meer op regionaal/lokaal niveau moeten worden aangepast. De overheid zou een grotere rol kunnen spelen, bijvoorbeeld met een ‘transitiefonds biologische korte keten.’
Belangrijk bij regionale korte ketens is de samenwerking en het meedenken met elkaar. Het zoeken naar de juiste partners. Het slechten van drempels door overleg!
Betrokkenen