C2 Agroforestry: bomen in het agrarisch landschap

Hagen en bomenrijen hebben veel belangrijke functies, van CO2 opslag, tot biodiversiteit verhogen, en het bufferen van extreem weer. Als samenleving zullen we de komende eeuw dus zo veel mogelijk bomen moeten planten. De landbouw kan hierin een grote rol spelen, aangezien die een groot deel van het landschap beheert. Linder van den Heerik, van tuinderij De Voedselketen en docent agro-ecologie, bespreekt de vele voordelen voor boeren en voor de samenleving en schetst de opties in verschillende takken van landbouw.


Kernpunten
Voedselbossen en agroforestry systemen bieden met hun verschillende functies kansen voor het verduurzamen van de landbouw. Een voedselbos betreft de aanleg van nieuwe bossen waarbij de keuze van bomen en struiken gericht is op de productie van voedsel (voornamelijk noten, bessen en vruchten). Bij agroforestry worden bomen en struiken geïntegreerd in de landbouw- en tuinbouwactiviteiten. Dat kan variëren van de aanplant van hagen en bomenrijen langs percelen voor landschapsherstel, biodiversiteit herstel en klimaatadaptatie (bufferende werking tegen extreme weersomstandigheden, zoals harde wind, extreme regenval en lange droogte) tot bomen en struiken op akkers en tuinderijen. De belangrijkste functies hiervan zijn het verbeteren van de kwaliteit van de bodem door het verhoging organische stofgehalte, van de lucht door CO2 om te zetten in zuurstof en van water door vermindering van de uitspoeling van nutriënten.

Om bovenstaande ideeën handen en voeten te geven hebben verschillende provincies onder de landelijke koepel Agroforestry-netwerk-Nederland een provinciaal orgaan om voedselbossen en agroforestry een impuls te geven. Stichting Agroforestry Gelderland is hier een voorbeeld van. Zij informeren en ondersteunen agrariërs die met agroforestry aan de slag willen. Dit doen ze middels workshops, excursies en het opstellen van bedrijfsplannen.


Vervolgstappen
Boeren met interesse in agroforestry die een eerste stap willen zetten, kunnen zich aanmelden bij een van de provinciale boeren agroforestry-netwerken. Deze bestaan al voor Brabant, Gelderland, Limburg, Zeeland en Flevoland. Voor Utrecht en Overijssel is deze in oprichting en voor Drenthe en Friesland is deze in wording.

Heb je interesse om je aan te sluiten? Neem contact op met: Dyon Temming via agroforestry@hetbuitenburo.nl

Wil je nu al aan de slag? Lees dan verder over het werk van Dyon bij het agroforestry-netwerk-Gelderland en leer meer over subsidies in deze provincie.

Het landelijk Agroforestry netwerk heeft een overzicht van lopende projecten zoals De Proeftuin voor Agroforestry in Noord-Holland met praktische handvatten voor landbouwers en andere belanghebbenden om de inpassing van agroforestry op het landbouwbedrijf te stimuleren.

Het Louis Bolk Instituut heeft een mooie brochure uitgegeven die gratis te downloaden is, doet tevens onderzoek naar Afgroforestry op melkveehouderij-bedrijven en schreef een Masterplan Agroforestry.

Wageningen University en Research (WUR) heeft een 10-tal Factsheets Agroforestry uitgegeven.

Betrokkenen

Linder van den Heerik, De Voedselketen LinkedIn
Dyon Temming, Stichting Agroforestry Gelderland LinkedIn


foto Twan Wiersma, op de foto Mark Venner van Leuker1818